Slavnost výročí 770 let od první písemné zmínky o obci, jejíž název se v historii několikrát měnil. Od původního názvu, které se odvíjelo od lidu pana Mařaty přes Moratice do roku 1896, následně Morasice v letech 1896–1925 do dnešního dne Morašice.

Oslavy byly naplánovány jako Setkání rodáků a výročí obce Morašice na sobotu 29. července. Slavnostní zahájení v čase ranného odpoledne provedla starostka obce Adéla Šotkovská, která spolu s místostarostou Lukášem Bartunkem v rámci úvodního slova ocenila všechny spolky působící v obci, a to od místních vinařů, mysliveckého sdružení, dobrovolných hasičů a poutního bratrstva. Po přivítání a slovu pozvaných hostů senátora Tomáše Třetiny, starosty Miroslavi Martina Plechatého, faráře farnosti Josefa Dvořáka a rodáků starosty Višňového Vladimíra Korka, místostarosty Skalice Milana Kratochvíla a místostarosty města Znojma Jana Blahy přišlo na řadu za celodenního doprovodu dechové kapely Skaláci vystoupení žen v podobě tance pod májí. Pro všechny zúčastněné bylo v rámci dalších doprovodných programů připravena Výstava fotografií na téma poutě, posvícení, hospoda a divadlo v malém kulturním sále. Otevřena byla i knihovna se svoji technickou výstavou. Možnost jste měli prohlédnout si kostel sv. Anny, kde byla ke zhlédnutí kvalitní prezentace činnosti Poutního bratrstva od svaté Anny z Morašic v podání Emila Veise. Svou prezentaci mělo připraveno i myslivecké sdružení Hostěradice – Morašice. V odpoledním čase jste měli možnost se zúčastnit i prezentace místních vinařů Vinařského spolku Morašice.

Program tohoto setkání a oslav výročí byl bohatý a své v něm našel každý, kdo do Morašic v tento den zavítal. K řádné oslavě patří i občerstvení, které v žádném případě nechybělo.

Comments are closed.

ŽEROTICE

VÝROVICE

TVOŘIHÁZ

TRSTĚNICE

počítadlo

257799 návštěvníků