Stalo se již pro městys Višňové tradicí pořádání Višňovského kulturního léta. Ten letošní ročník nesl již pořadové číslo 5.

V pondělí 6. července byl zahájen filmovým festivalem. V přírodním prostředí zámeckého parku vedle Jerlínu japonského, druhého stromu v soutěži Strom roku Znojemska 2012, zajišťoval projekci Kinematograf bratří Čadíků, tedy pan Josef Čadík. Kulturní léto zahájil starosta Vladimír Korek.

Větší část programu kulturního léta se odehrávala v areálu zámeckého parku, kde nechybělo ani perfektně zorganizované zázemí ve formě občerstvení, kterým je doplňován pro návštěvníky a diváky potřebný servis.

Počasí prvních promítacích večerů bylo až nadprůměrně horké. Pohádku Tři bratři přišlo zhlédnout téměř čtyři sta návštěvníků. V hledišti převažovali rodiče se svými dětmi. Na úterního Fotografa se dostavil obdobný počet hostů. Vzhledem i k tématu filmu byla struktura hostů pozměněná. Svou přítomností a slovem k divákům podpořil filmový festival náš nejvíce obsazovaný herec Karel Roden, který v tomto filmu ztvárňuje hlavní postavu fotografa Jana Saudka.

Středeční program byl v prvé řadě ohrožen vývojem počasí v průběhu dne. Přesto však odpolední déšť nic nezhatil a i přes chladnější počasí středečního večera byla návštěva diváků velmi pěkná. Host večera významný herec českých a slovenských filmů Roman Luknár se ve svém projevu vedle pozdravu k návštěvníkům omluvil. Vzhledem ke své pracovní vytíženosti nedostál svým slovům a nemohl se hostům festivalu představit v roli kuchaře, aby připravil pro ně avizovanou pravou valencijskou paellu. Filmem středy byla komedie Vejška.

Čtvrteční závěrečný den festivalu pokračoval komedií Hodinový manžel. Hojná účast potvrdila zájem o kino a promítaný film, neboť počasí svým chladem nebylo zrovna této letní akci nakloněno.

Na pátek byla pořadatelem Višňovského kulturního léta připravena taneční zábava s hudební rockovou legendou skupinou Babylon. Pódium pro hudbu bylo na shodném místě areálu zámeckého parku. Tanečním parketem byl jetelotravnatý porost. I této večerní letní akci nepřálo chladné počasí. Prvně se dostavili skalní fanoušci této skupiny z Brněnska. Později začali přicházet i domácí. Kvalitní produkce nádherných rockových skladeb dávala atmosféře večera patřičný ráz.

Na sobotu byly připraveny tradiční každoměsíční Višňovské trhy. Příjemné prostředí Dvora, kde se trhy odehrávají, podpořilo i výrazně teplejší počasí plné sluníčka.

Nedělním programem bylo představení z Listování Lukáše Hejlíka Dobrý proti severáku. Svým vystoupením se předvedl v nedělní podvečer na zámeckém nádvoří. V samotném závěru tvorby programu se nám podařilo splnit záměr původně plánovaného vystoupení juniorského mistra Evropy v yoyování z roku 2012 a letošního vícemistra z mistrovství Evropy v polském Krakowě Honzy Kloubce. Ten všem předvedl ukázku sestavy z krakowského mistrovství. Yoyo nad jeho rukami tančilo vzduchem v neskutečně krásných variacích. Pak následovalo Listování s Lukášem Hejlíkem, Pavlem Oubramem a Věrou Hollou.

Višňovské kulturní léto končilo. Skončila možnost navštívit Výstavu obrazů višňovských malířů, která byla každý den k nahlédnutí v prostorách nákupního střediska jednoty v podvečerním čase. Tuto výstavu připravilo višňovské Občanské sdružení pro obnovu zámeckého parku, kulturních, folklorních a historických památek na višňovskou pouť pro místní, rodáky a hosty. Městys Višňové požádal nejen organizátory, ale i pronajímatele prostor o možnost jejího prodloužení pro čas kulturního léta.

Výtěžek dobrovolného vstupného z celého programu Višňovského kulturního léta bude pořadatelem městysem Višňové věnován na opravu sochy sv. Jana Nepomuckého, něhož potkáte ve Višňovém při příjezdu od Miroslavi. Ze vstupného bylo získáno uctihodných 36.540,–. Všem těm, co přispěli, velmi děkujeme nejen za důvěru, ale Vaši podporu kultury a podpory kulturního dědictví obce. Děkujeme i Skupině ČEZ. Vám divákům a návštěvníkům rovněž děkujeme za zájem o připravený kulturní program.

Comments are closed.

ŽEROTICE

VÝROVICE

TVOŘIHÁZ

TRSTĚNICE

počítadlo

256036 návštěvníků